Mijn verhaal

Hallo, ik ben Evy. Ik kreeg mijn plek op deze wereld in 1989 te Gent. Daar heb ik een hele tijd gewoond tot mijn ouders de prachtige Vlaamse Ardennen opzochten. Ik leerde mijn man tijdens de studies in Gent kennen en zijn in 2014 getrouwd. Sindsdien wonen we in het rustige Lebbeke.

In 2015 mochten we na een mentaal zware zwangerschap en bevalling onze eerste zoon in onze armen sluiten. Ik had hoge, rooskleurige verwachtingen van het ouderschap. Je kent het wel. Dat ouderschap dat je ziet in de boekjes en de films. Het was voor mij dan ook een klap in het gezicht toen ons kindje bleef huilen en ik als mama niet au sérieux werd genomen door artsen. Ik voelde mijn positiviteit langzaam wegebben. Het enige wat de band tussen mij en mijn zoontje nog recht hield was het geven van borstvoeding en… dragen.

Ik kwam reeds vroeg in de zwangerschap in aanraking met dragen dankzij een vriendin. Zij droeg haar dochter en zo kocht ik al gauw mijn eerste doekje. Ik zocht filmpjes en ging oefenen met een oude pop. Het dragen bleek mijn reddende engel te zijn. Het hielp Julian rust te vinden. De weinige uurtjes die hij sliep, sliep hij in de draagdoek. En ik? Ik kon terug eventjes in- en uitademen. Het hielp mij om toch wat te kunnen doen in huis. Het hielp mij om zonder angst buitenshuis te komen want de draagmand was een verschrikking. De draagdoek gaf de geborgenheid, de genegenheid die we beiden zo hard nodig hadden.

Ik hield het uiteraard niet bij één doekje. Ik leerde uiteindelijk rugdragen via een consult bij mijn collega Sylvie. Een hele wereld ging voor ons open. Het dragen was niet alleen iets praktisch maar ook iets helends. Het werd mijn passie. Vele doekjes en dragers passeerden de revue. Ik las me in over hoe en waarom ergonomisch dragen. En als kraamverzorgende probeerde ik de draagkriebel door te geven.

Ik besliste uiteindelijk om van mijn passie een deel van mijn beroep te maken. In 2017 volgde ik mijn basisopleiding bij Die Trageschule en startte mijn bijberoep op in het voorjaar van 2018. Ik schreef me ook al snel in voor de gevorderden opleiding want ik droomde ervan om workshops te kunnen geven. Deze opleiding deed ik met een lekker bol buikje want in 2019 verwachtten wij ons tweede kindje. Hierdoor moest ik tijdelijk mijn bijberoep stopzetten maar ik bleef actief op mijn Facebookpagina en volgde productdagen. Ik bleef inmiddels lekker “dubbel” dragen tot op de dag van mijn bevalling.

In februari 2019 beviel ik van ons tweede zoontje, Emiel. Het was de helende bevalling die ik nodig had. Ik had een fantastisch team aan mijn zijde. Ons tweede kindje bleek een veel rustiger kindje te zijn. In vele opzichten verdwenen mijn angsten als sneeuw voor de zon.

Ook nu blijft dragen een centraal gegeven in ons leven. De oudste naar school brengen gebeurt steevast in de draagdoek. Naar de winkel? Draagdoek! Op stap? Draagdoek! Knuffelen? Draagdoek! We deinzen ook niet terug om af en toe eens beide kindjes te dragen. Hoe fijn kan het zijn om je meest dierbare persoontjes dicht bij je te kunnen houden?

Ik ben dan ook blij dat ik nu terug kan starten om die draagkriebel door te geven. Een tijd terug is na lang nadenken en brainstormen met collega’s de naam Mama Lotus ontstaan. Mama omdat ik dat ben in hart en nieren. Mama omdat het woord genegenheid en geborgenheid omvat. Ik heb uiteindelijk voor de lotus gekozen omdat deze zo’n kracht uitstraalt. De lotusbloem staat voor innerlijke groei, puurheid. Ze groeit zelfs in de meest modderige wateren. Ze staat symbool voor het leven. Mijn lieve schoonzus luisterde naar mijn verhaal en zo ontstond mijn prachtig logo. Een moeder (of vader voor de papa’s onder jullie) die haar kind in haar armen koestert, omhult in de bloemblaadjes.

Ik hoop dat ik nog vele wegen mag bewandelen met Mama Lotus. En hoop nog vele anderen te inspireren met mijn passie voor het dragen.

Dragen

Wanneer we samen lopen gaan
gezellig met ons twee
als ik je lijfje voelen wil
draag ik je met me mee

Wanneer de slaap niet komen wil
en jij bent niet meer blij
als ik niet weet wat ik moet doen
draag ik je dicht bij mij

wanneer het leven overspoelt
jou bang maakt en verward
als jij weer terug wilt naar wat het was
draag ik je op m’n hart

Marieke – Gedichten voor Mama